2 Ekim 2017 Pazartesi

GARİP ZENGİNLİKLER



DÜNYAMIZIN GARİP ZENGİNLERİ
------------------------------


  Garip diyorum; gerçekten, zenginken yoksul, kalabalıkken yalnız insanlardan söz ediyorum. Ünden, şandan, paradan; yani onları kıymetli yapan şeylerden arındıkları zaman; çevrelerinden de arınıyorlar.

  Yani; terk ediliyorlar. Garip bir yalnızlığın, muhteşem ahengi mi; yoksa ahenksizliği midir bilinmez…

  Michael Jackson,1980’lerde ünlü olduğunda kara tenliydi. Öyle ve çok çabuk sevilmiş, kasetleri milyonlar satmıştı. Kazandığı para ise, aklımızın hayalimizin almayacağı boyutlarda!

 Bu paraları, ünlü olduğu, babasının genlerinden kurtulma çabalarına kafayı taktığı için, beyazlaşma adı altında, lüks yaşamlarda tüketti. Tıpkı, en güzel yıllara, müzikle, sanatla devam edecekken; en güzel ömrünü, çok çabuk tüketmesi gibi…

  Bir başka, genç; erken yok oluş, İngiliz sanatçı Amy Winehouse; alkolün, uyuştururcunun, ünlü ve zengin olmanın kurbanı olduğuna tanıklık ettik.

  Ülkemizde de saymaya kalsak niceleri çıkar. En hüzünlülerinden birisi de Cahide Sonku’dur. Yaşayanlardan Tanju Çolak da güzel bir örnektir. Yaşmış ve şaşırmış olmanın, kaçınılmaz sonları; yazgının korkunç istikrarı gibi bir şey…

 Fakat burada anlatacağı bir olay, bütün bunlardan daha bir garip ve acıklı… Amerikalı bir ünlü; Johnny Depp; bu satırlarda anılmayı hak ediyor. Bir zamanlar 650 milyon doları olan bir zengin, ünlü.

  Yaşayan bir ünlü, zenginken artık bir doları olmayan kişi! Sizce bu parası ne olmuş olabilir? Lüks ve tutarsız yaşamın matematiksel karşılığı; ortada sıfır elde var sıfır görünüyor. Davalar, tekrar, kaybedilenleri kazanmaya çalışmalar başlıyor; en güzel yaşlarında.

 650 milyon dolarlık Johnmy Depp’in sadece arkadaşının ölüm törenine 5 milyon dolar harcadığı biliniyor. Üstelik de bu harcamayı şöyle savunuyor; “ Arkadaş, para benim değil mi? İstersem gömerim.”

  Bu insanlık, yoksulluğu, orta halliliği yaşamayı, işin içinden çıkmayı biliyor da, bir türlü zenginliğin dayatmalarına, parayonak seçeneklerine karşı koyamamanın gafilliğiyle bir türlü baş edemiyor.

 Kim bilir kaç insan zengin olma hayaliyle yanıp tutuşuyor. Oysa başına neler geleceğini bir film yapın veya geleceğe gidip görme şansımız bir olsa…

Güven Serin 

Hiç yorum yok: